Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowane dzwonka z łososia Renaty

Baza najlepszych przepisów na potrawy z ryb.  Tym razem przepis na grillowane dzwonka łososia. Do wykonania przepisu potrzebujesz: dzwonek z łososia, bazylii, lubczyku, oliwy z oliwek i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 2 dzwonka z łososia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½  łyżeczki ostrej papryki 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Dzwonka z łososia dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Natomiast do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
    Wrzucić jeszcze bazylię, lubczyk oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostra papryką.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć łososia.
    Odstawić na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.
    Po tym czasie kłaść dzwonka łososia na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować po kilka minut z każdej ze stron. 
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *