Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka z kminkiem przepisu Krzysztofa

Znakomity przepis na golonkę z kminkiem. Musisz go wypróbować. Do wykonania przepisu będziesz potrzebować: golonki, miodu, musztardy oraz czosnku i kminku. 
 

Składniki:

  • 4 golonki peklowane 
  • 1 szkl piwa 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • 1 łyżeczka pieprz 
  • 1 łyżeczka soli 

Sposób wykonania:

  1. Golonki należy dokładnie oczyścić.
    Przełożyć ją do garnka i zalać wodą, tak aby cała była nią zakryta.
    Doprowadzić do wrzenia po czym gotować na małym ogniu około 2 godzin.
    W między czasie obrany czosnek drobno posiekać.
    Dodać do niego musztardę, miód oraz ocet winny.
    Wymieszać po czym wlać jeszcze piwo.
    Dodać jeszcze sól, pieprz i kminek do smaku.
    Po 2 godzinach odcedzić golonkę i dokładnie natrzeć marynatą.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć golonkę z lodówki.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny.
    Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka ładnie się zarumieniła.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *