Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowe pesto Grażyny

Nie  ma bardziej aromatycznego i pysznego pesto, niż to które sami przygotowujemy w domu. Dziś podajemy przepis jak wykonać takie pesto. Lista zakupów; bazylia, oliwa z oliwek, czosnek i parmezan. 
 

Składniki:

  • 60 g świeżych listków bazylii
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g orzeszków piniowych
  • 60 g startego parmezanu 
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Pesto najlepiej przygotowywać w moździerzu. 
    Wtedy uzyskamy naprawdę aromatyczne pesto.
    Jeśli jednak nie mamy na to czasu można przygotować go za pomącą blendera.
    Listki bazylii opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do moździerza.
    Dodać do nich obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Polać całość oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zacząć ucierać.
    W trakcie mieszania gdy składniki zaczną się mieszać dodać jeszcze posiekane orzeszki.
    Następnie wrzucić starty parmezan.
    Całość ucierać tak długo, aż otrzymamy gładkie, jednolite pesto.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *