Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chałka na Boże Narodzenie

Składniki:

    • 6 szklanek przesianej mąki
    • 9 łyżeczek cukru
    • 15 dkg masła
    • 1 łyżka drożdży
    • 1 szklanka mleka
    • 1 żółtko jaja
    • szczypta soli
    • cukier waniliowy
    • 3 łyżeczki rodzynek
    • 3 łyżeczki migdałów
    • tarta gałka muszkatołowa
    • jajko do glazurowania


    Sposób przyrządzenia:
    Do mleka o temperaturze pokojowej dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, dodać cześć mąki i odstawić do momentu rozpoczęcia pączkowania (wyrośnięcia). Zaczyn wymieszać z resztą mąki w odpowiednio dużej misce, odstawić przykryte lnianą ściereczką aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Gdy ciasto już wyrośnie przełożyć go na blat kuchenny, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, cytrynową skórkę, gałkę muszkatołową, żółtko jaja, wstępnie wyrobić, ponownie przykryć ściereczką aby wyrosło do końca. Kiedy ciasto przestanie rosnąc dodać wypłukane rodzynki, obrane ze skórki i posiekane migdały, masło. Wyrabiać dokładnie aż masa będzie w miarę jednorodna  i przestanie kleić się do rąk. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na kilkanaście godzin. Dojrzałe ciasto podzielić na 9 części, podsypując na blacie mąką uformować z nich długie walce. Formować z nich 3 chałki, pierwszą z czterech wałków, druga z trzech i trzecią z dwóch (patrz foto obok). Odpowiednio dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, posmarować skłóconym jajkiem. Piec w temperaturze około 180 stopni C przez 45 minut

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *