Składniki:
- 50 dkg wołowiny pieczeniowej
- 25 dkg wędzonego boczku
- 1 jajko
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 20 dkg kaparów
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso wołowe i boczek zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, 1 bardzo drobno pokrojoną cebulę, przyprawić, bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kiełbaski, obtoczyć w mące. W patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim kiełbaski ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, odstawić. Do masła pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać resztę mąki, lekko zrumienić i zalać bulionem. Zagotować. Dodać kiełbaski, dusić 10 minut, pod koniec duszenia dodać kapary, przyprawić sos do smaku. Podawać z duszoną kapustą.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola