Składniki:
- 25 dkg piersi z kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka piure pomidorowego
- 25 dkg grzybów leśnych
- 2 pomidory
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka mąki
- kromki chleba tostowego
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć osuszyć. Podzielić na cienkie porcje. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć przyprawione kawałki kurczaka na złoty kolor. Dodać wino i piure pomidorowe, dusić aż mięso będzie gotowe. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, usmażyć na maśle. Pomidory obrać ze skóry, pokroić, dodać oczyszczone, pokrojone papryczki, dusić na oliwie, zagęścić łyżką mąki.. Z chleba tostowego przygotować grzanki, kłaść na każdej porcje mięsa, pokryć usmażonymi grzybami i pomidorami. Udekorować zieleniną.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab
1 comment for “Kurczak po meksykańsku na grzance”