Składniki:
-
- 1 pierś z kurczak
- 1 łyżka ginu
- 1 cebula
- 2 szklanki jasnego piwa
- 4 ziarna jałowca
- 50 dkg grzybów
- 1 szklanka dobrej śmietany
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić porcje kurczaka, polać ginem i podpalić. Dodać piwo, rozkruszone owoce jałowca, śmietanę, doprawić sola i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry grzyby i dusić aż powstały płyn odparuje. Dodać do duszącego się kurczaka, chwilę razem poddusić. Podawać na półmisku udekorowane zieleniną.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab