Składniki:
Ciasto:
– 25 dag mąki,
– pół kostki margaryny,
– 1 żółtko,
– 3 łyżki wody,
– sól
Nadzienie:
– 40 dag grzybów shiitake,
– 1 duża cebula,
– 3 łyżki oleju,
– 3 dag masło,
– 3 dag mąki,
– szklanka śmietany,
– plasterek cytryny
– łyżka soku z cytryny,
– łyżki startego sera żółtego,
-sól,
-½ łyżeczki cukru
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z schłodzoną margaryną dodać żółtko, sól, wodę. Wyrobić ciasto. Następnie ciasto rozwałkować w kształcie koła i wylepić nim tortownice, formując brzeg około 2 cm.
Ciasto upiec, ale nie rumieniąc za mocno.
Grzyby pokroić w paski, cebulę w półkrążki. Cebulę i grzyby podsmażyć na oleju 3-4 min. Stopić masło, wymieszać z mąką, rozprowadzić śmietaną. Dodać plasterek cytryny, sól oraz cukier do smaku. Zagotować, dodać sok z cytryny i grzyby z cebulką. Sos z grzybami wymieszać z surowym jajkiem.
Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/