Składniki:
– 50 dag boczniaka,
– 2 marchewki (16 dag),
– 1 pietruszka (8 dag),
– 5dag selera,
– 6 dag białej części pora,
– 1 cebula (8 dag),
– 4 szklanki bulionu z kostki warzywnej,
– 2 łyżki masła,
-1 łyżka mąki pszennej,
– 1/3 szklanki śmietany (12%),
– pół łyżki majeranku i tymianku,
– 1 liść laurowy,
– 6 ziaren pieprzu,
– 3 ziarna ziela angielskiego,
– 1 łyżeczka słodkiej papryki,
– po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej,
– sól,
– pieprz.
Wykonanie:
Marchewki, seler i pietruszkę obrać, umyć osączyć i pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Por oczyścić, umyć osączyć, pokroić w talarki. Boczniaki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Warzywa i boczniaki smażyć 5 min na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotować ok. 20 minut. Z mąki i pozostałego masła ugnieść kulkę i włożyć do zupy. Dodać majeranek, tymianek, imbir, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, pieprz i ile trzeba – sól. Wymieszać, zagotować i dodać śmietanę.
Podawać z pieczywem (4 porcje)
Przepis ze strony http://www.grzyby.cp.win.pl/
1 comment for “Flaczki z boczniaków”