Skład:
- 1,5kg filet z sandacza ( okoń, dorsz itp)
- 30dkg cebuli
- 15dkg wędzonego boczku
- 3 kolorowe papryki
- 3 pomidory
- sól, papryka mielona
Sposób wykonania:
Cebulę obrać, drobno pokroić, boczek pokroić w kostkę, przesmażyć z cebulą. Gdy cebula lekko się przyrumieni oprószamy ją papryką mieloną i zalewamy 3 litrami bulionu mięsnego, drobiowego. Gotujemy do momentu aż cebula i boczek będą się rozgotowywały. Wywar przecedzamy, przecieramy przez sito i dodajemy oczyszczoną i pokrajaną w paski paprykę oraz obrane i pokrojone w kostki pomidory. Gdy papryka i pomidory dostatecznie zmiękną, a wywar się zredukuje przyprawiamy go do smaku i dodajemy kawałki ryby. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze 15 minut.