Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta młoda w śmietanie

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 2 łyżki masła
  • sól i cukier do smaku


Sposób przyrządzenia:
Kapustę umyć i poszatkować. Zalać niewielką ilością wody. Dodać połowę masła i drobno posiekaną cebulę. Podprawić solą i cukrem. Dusić ok.5 min na wolnym ogniu. Z pozostałego masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę. Wymieszać z obranym, utartym jabłkiem i posiekanym koperkiem. Dodać do kapusty. Zalać śmietaną. Dusić jeszcze przez ok 10 min. Podawać jako dodatek do drugiego dania.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *