Składniki:
- 4-8 fietów ryby morskiej o białym mięsie
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 nieduże cytryny
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka przyprawy ostryż
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cytrynę sparzyć we wrzątku, dokładnie umyć, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Mąkę wymieszać z curry, ostryżem, solą i pieprzem. Mieszanka powinna mieć kolor dojrzałej pomarańczy, jeśli jest zbyt blada dodać curry i ostryżu. Do miseczki wlać mleko, rybo moczyć w mleku i obtaczać w mieszance mąki z dodatkami. Na dużej patelni rozgrzać olej, rozłożyć cebulę, paprykę i cytrynę, smażyć kilka minut, zmniejszyć temperaturę, smażyć rybę wraz z dodatkami aż filet nabierze pięknego złotego koloru. Przed podaniem skropić rybę sokiem z cytryny.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: mariola