Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z krewetkami – Maygu polo

Składniki:

    • 50 dkg dużych krewetek (odwłoki)
    • 50 dkg ryżu basmati
    • 50 dkg pokrojonych drobno pomidorów
    • 2 łyżki masła
    • 15 dkg mąki
    • 1 łyżka curry
    • 2 duże jajka
    • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • ½ szklanka oleju
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko, odstawić w ciepłe miejsce. Krewetki obrać z pancerzyków, wypłukać pod bieżącą wodą. 1, 5 szklanki wody doprowadzić do wrzenia, posolić, dodać krewetki, gotować na małym ogniu około 10 minut, odcedzić. Wywar zredukować do objętości jednej szklanki, odstawić. Jajka ugotować na twardo. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, podgrzewać przez chwilę nie rumieniąc, dodać wywar z krewetek, pomidory, przyprawić solą i pieprzem, dodać curry, dusić razem około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jajka, jajka, natkę pietruszki, podgrzać, nie gotować. Podawać z ryżem na sypko.
Przepis nadesłano na  konkurs Mistrz x 3 autor: mariola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *