Składniki:
-
- 50 dkg dużych krewetek (odwłoki)
- 50 dkg ryżu basmati
- 50 dkg pokrojonych drobno pomidorów
- 2 łyżki masła
- 15 dkg mąki
- 1 łyżka curry
- 2 duże jajka
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanka oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko, odstawić w ciepłe miejsce. Krewetki obrać z pancerzyków, wypłukać pod bieżącą wodą. 1, 5 szklanki wody doprowadzić do wrzenia, posolić, dodać krewetki, gotować na małym ogniu około 10 minut, odcedzić. Wywar zredukować do objętości jednej szklanki, odstawić. Jajka ugotować na twardo. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, podgrzewać przez chwilę nie rumieniąc, dodać wywar z krewetek, pomidory, przyprawić solą i pieprzem, dodać curry, dusić razem około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jajka, jajka, natkę pietruszki, podgrzać, nie gotować. Podawać z ryżem na sypko.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: mariola