Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 40 g pszennej mąki z pełnego ziarna
- 40 g masła
- 80 g cebuli
- 400 g marchewki
- 400 g bulw kopru włoskiego
- 800 g ziemniaków
- 120 g wytrawnego białego wina
- 400 ml bulionu
- 60 g kwaśnej śmietany
- tymianek
- 160 g zielonej sałaty
- 120 g rzodkiewek
- 20 g oleju
- sól, pieprz, trochę octu
- papryka w proszku
Sposób przyrządzenia:
Zmieszać paprykę, sól i mąkę. Mięso wymyć pod gorącą wodą, nieco osuszyć, obtoczyć w mące i dusić na maśle. Cebulę , marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Bulwy kopru umyć, wyczyścić i pokroić w paseczki. Po dziesięciu minutach od momentu wrzucenia mięsa dodać do niego jarzyny i dusić dalej razem. Dolać wina, bulionu i dusić jeszcze przez około 40 minut Następnie dolać śmietanę, doprawić pieprzem, papryką i tymiankiem. Sałatę umyć, rzodkiewkę umyć, wyczyścić i pokroić w plasterki. Zrobić zaprawę z oleju, octu, soli oraz pieprzu i połączyć ją z sałatą oraz rzodkiewkami.
2 comments for “Udka z kurczaka po piemoncku”