Składniki:
- 25 dag ryżu
- 20 dag cienkich parówek
- 30 dag bekonu
- 20 dag langusty (konserwa),
- 30 dag pomidorów
- 8 dag margaryny
- 3 strąki czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz i papryka do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pokrajaną na cienkie plastry cebulę lekko zrumienić na margarynie, dodać pokrajany 'na kawałki bekon i przesmażyć. Dodać obrane ze skórki i pokrajane pomidory, roztarty czosnek, oczyszczoną z gniazdek i pokrajaną na wąskie paski paprykę, przyprawić solą, pieprzem i papryką, dusić do miękkości pod przykryciem. Ryż gotować 15 min. w dużej ilości wody, odcedzić, spłukać pod bieżącą zimną wodą. Dobrze odsączony ryż wymieszać w naczyniu do zapiekania z uduszonym bekonem i warzywami, pokrajanymi parówkami i rozdrobnioną langustą, zapiekać w piekarniku 18 min. Podawać w naczyniu, w którym się potrawa zapiekała.