Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 50 dag maki tortowej
- 2 jaja i 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki ciepłego mleka(letnie)
- 3 dag drożdży
- 12 dag masła
- 1 kostka masła
- 25 dag migdałów
- 25 dag cukru
- 5 łyżek stołowych mleka
Sposób przyrządzenia:
Zrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na formą do pieczenia i znowu postawić do wyrośnięcia.
Polewa:
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i posiekane migdały na wiórki, można dodać kilka kropli smaku migdałowego i łyżkę miodu. Całość gotować 5 – 7 minut najlepiej w teflonowym garnku. Całość wylać na wyrośnięte ciasto i piec na złocisty kolor.
Przepis ten spotyka się tylko w starych książkach niemieckich.
Smacznego