Składniki:
- 1 kg grubych żeberek wieprzowych
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 2 papryczki chili
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanki oleju sojowego
- 1 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje z 2 lub 3 kostkami. Przygotować marynatę. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, wymieszać z pozostałymi składnikami. Porcje mięsa zalać w misce marynatą, dokładnie wymieszać, odstawić na 3 godziny.
Żeberka wyjąć z marynaty, obsuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, polać wodą. Dusić pod przykryciem około 25 minut. Przygotować sos. Miękkie żeberka wyłożyć na talerz, polać sosem. Podawać z ryżem lub ziemniakami.
-
- 1 kg grubych żeberek wieprzowych
- olej
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wódki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 2 papryczki chili
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanki oleju sojowego
- 1 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego