Składniki:
• 40 dag polędwicy wołowej lub młodej wołowiny na zrazy
• 6 żółtek
• 2 cebule
• 2 ogórki konserwowe
• kilka marynowanych grzybków
• ostra mielona papryka
• płynna przyprawa do zup
• pęczek szczypiorku
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso oczyścić z błonek i zmielić.Dodać kilka kropli przyprawy do zup, trochę soli i pieprzu.Uformować z mięsa okrągłe porcje, ułożyć je na półmisku.
W środku każdej porcji zrobić dołek, umieścić w nim żółtko. Cebulę obrać i drobno posiekać, grzyby i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek opłukać i posiekać.
Porcje mięsa obłożyć marynatami i cebulą. Posypać papryką, udekorować szczypiorkiem.