Składniki:
• 25 dag mąki
• 5 żółtek
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mleka
• 6 – 7 dag masła
• 3 dag drożdży
• 5 dag rodzynków
• łyżka spirytusu
• esencja rumowa
Lukier:
• 10 dag cukru pudru
• sok z połowy cytryny
• skórka pomarańczowa do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Masło zagotować z mlekiem. Wsypać mąkę, energicznie wymieszać ciasto. Wystudzić.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.
Do zaparzonego ciasta dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać drożdże, resztę cukru, rodzynki, kilka kropel esencji i spirytus.
Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na 20 – 25 minut, po czym znów wyrobić i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, odczekać aż podrośnie, i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 – 170ºC.
Upiec na złoty kolor. Cukier połączyć z sokiem, dodać łyżkę przegotowanej letniej wody i ucierać około 20 minut. Gotową babkę oblać lukrem, ozdobić skórką pomarańczową.