Składniki:
- 4 filety solonych śledzi
- 1 duża cebula
- 3 ogórki kiszone
- 4 ugotowane marchewki
- 1 szklanka majonezu
- 1 mała główka sałaty
- 3 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- 3 łyżki oleju
- sok cytrynowy
- pieprz
- posiekany koperek
Sposób przyrządzenia:
Wypłucz w wodzie filety (jeśli są naprawdę bardzo słone), pokrój w paseczki szerokości 1 cm Włóż do miski, skrop sokiem cytrynowym. Pokrój w kostkę cebulę, wymieszaj ze śledziami. Przypraw pokruszonym liściem laurowym, lekko zmiażdżonym zielem angielskim i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj szczelnie i wstaw na dobę do lodówki. Pokrój w zapałkę marchewkę (nie może być rozgotowana, raczej lekko twarda) i ogórki (nasiona i skórę wyrzuć). Ułóż na 6 talerzykach liście sałaty tak, by tworzyły koszyczki. Skrop delikatnie sokiem cytrynowym i posyp koperkiem. Wymieszaj śledzie z marchewką, ogórkiem i majonezem. Ułóż sałatkę śledziową w koszyczkach z zielonej sałaty. Podpiecz na chrupko razowy chleb, połóż na talerzyku także masło (może cytrynowe lub czosnkowe).
I pamiętaj, do śledzia podaje się kieliszek idealnie zamrożonej wódki, nigdy wino.