Składniki:
- marchew
- ziemniaki
- boczek
- kiełbasa, nie za tłusta
- sól
- 2 duże liście kapusty
Produkty Kamis:
- Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem KAMIS
- majeranek KAMIS
- pieprz kolorowy ziarnisty Kamis
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, to samo robimy z ziemniakami. Boczek kroimy w plastry. Kiełbaskę również kroimy w plasterki.
Przygotowujemy garnek żeliwny nad ognisko, na spód kładziemy 1/3 boczku, na to 1/3 ziemniaków, które delikatnie solimy i przyprawiamy pomidorami suszonymi i pieprzem. Następnie w tej samej proporcji marchewkę, którą posypujemy majerankiem i kiełbasę. Wszystko powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy liście kapusty nakładamy talerz i przyciskamy wszystko kamieniem i wieszamy nad ogniskiem. Pieczemy około 1,5-2 godzin. W między czasie można przygotować sałatkę z pomidorów i ogórków doprawiona przyprawą do sałatek Kamis.
W wersji domowej: zamiast garnka używamy naczynia żaroodpornego, a zamiast ogniska – piekarnika nastawionego na 200 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: muchowa
2 comments for “Kociołek z ogniska”