Składniki:
- 40 dkg makaronu wstążki
- 3 papryki – czerwona, zielona i żółta
- 2 cebule
- 40 dkg mięsa mielonego
- ząbek czosnku
- puszka pomidorów
- 20 dkg pieczarek
- łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 10 dkg żółtego sera
- 150 g śmietany
- kilka gałązek szczypiorku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Papryki pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, smażyć 5 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą, paprykę i czosnek, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oprószyć ziołami. Dusić 8-10 minut, wyłożyć na makaron.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną, polać wierzch potrawy. Zapiekać około 20 minut wtemp.200°C
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska.