Składniki:
- 500g pieczarek
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka orzeszków pinii lub wyłuskanych ziaren słonecznika
- 1 łyżka wyłuskanych orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 1 łyżka rodzynków sułtańskich, wymoczonych w wodzie i odciśniętych
- 125ml śmietany
- 250ml białego wytrawnego wina
- 1 kieliszek brandy
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć. Kapelusze oddzielić od trzonków. Trzonki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 50g masła i obsmażyć na nim przez 10 min. trzonki i kapelusze pieczarek. Dodać pietruszkę, osolić i doprawić sporą ilością pieprzu. Zalać winem i dusić na wolnym ogniu przez 25min. Dodać rodzynki, orzechy włoskie, orzeszki pinii. Gotować jeszcze 10 min. Dolać brandy i śmietanę, wymieszać dokładnie i pozostawić na ogniu jeszcze przez 5 minut do zgęstnienia. Podawać z ryżem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata