Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie marynowane z chrzanem

Składniki:

  • 2 tacki filetów śledziowych
  • ¼ szklanki przegotowanej wody
  • mleko
  • 1 duża czerwona cebulą
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżkę świeżo utartego chrzanu
  • 1/4 szklanki oliwy

Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Cebulę obrać, blanszować. Chrzan oczyścić, utrzeć na drobne wiórka. Cukier rozpuścić w wodzie, dodać przecier pomidorowy, ocet i chrzan. Mieszając powoli dodawać olej. Śledzie pokroić w dzwonka, i ułożyć warstwami przekładając cebulą w szklanym naczyniu, wstawić na noc do lodówki, aby dojrzały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *