Skład:
pomarańcz
2 łyżki siekanego szczypiorku
4-5 łyżek soku cytrynowego
2-3 łyżki żelatyny
3/4 litra soku pomidorowego
sól czosnkowa i selerowa
pieprz, cukier
maggi
natka do ozdoby
Sposób wykonania:
Rozpuszczaną żelatynę połączyć z sokiem pomidorowym doprawionym solą czosnkową
i selerowa, pieprzem, cukrem i maggi. Przelać do płaskiego naczynia do
zastygnięcia, wstawić na 2 godz. do lodówki (nie mrozić!). Obrana pomarańcze
pokroić poprzecznie w grube plastry, potem w kostkę odrzucając pestki. Sok
cytrynowy doprawić cukrem i pieprzem, dodać siekany szczypiorek i kostki
pomarańczy. Zastygniętą galaretkę pomidorowa pokroić w kostkę, dodać do
mieszanki i ostrożnie wymieszać, doprawić do smaku, jeśli trzeba. Przełożyć
do odpowiednich szklanych naczyń, (miseczki, kielichy) ponownie ochłodzić.
Podawać z gałązką natki.