Nie ma bardziej soczystych i aromatycznych żeberek. Musisz wypróbować nasz przepis. Do jego wykonania potrzebujesz: żeberek, miodu, musztardy, sosu sojowego oraz ziół i przypraw.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze porcje.Następnie do miseczki dodać miód oraz musztardę.Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze sos sojowy.Gdy składniki się połączą wrzucić oregano i majeranek.Dodać ostrą oraz słodka paprykę.Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.Z racji tego, iż użyliśmy już sos sojowego nie dodawać soli, gdyż mięso może wyjść za słone.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4