Kolejna propozycja na znakomitą zupę-krem. Będziesz zaskoczony jaki dobry. Aby go przygotować będziesz potrzebować: papryki, ziemniaków, bulionu i przypraw.
Składniki:
- ½ kg czerwonej papryki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 l bulionu
- 3 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pierz
- oliwa
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę i czosnek posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą.Lekko przesmażyć.W między czasie z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w kostkę.Wrzucić do rondelka z przesmażoną cebulką i czosnkiem.Dodać jeszcze obranego ziemniaka pokrojonego w kostkę.Zalać całość bulionem.Trzymać na ogniu około 20 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.Wówczas zaprawić go śmietaną.Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
Liczba porcji: 4