Wyszukaj swój ulubiony przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś podajemy przepis na wieprzowe szaszłyki w marynacie z curry. Lista zakupów: mięso wieprzowe, jogurt naturalny, curry, oliwa z oliwek, czosnek.
Składniki:
- ½ kg mięsa wieprzowego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie pokroić je na mniejsze kawałki.Natomiast do miseczki przelać jogurt.Dodać do niego oliwę z oliwek i razem wymieszać.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do jogurtu.Dodać jeszcze curry, ostrą i słodką paprykę.Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty przełożyć mięso.Wstawić go do lodówki pod przykryciem na całą noc.Następnego dnia nadziewać mięso na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 6