Gorąco polecamy sprawdzone przepisy na znakomite szaszłyki. Dziś podajemy przepis na soczyste szaszłyki z jagnięciny. Lista zakupów: mięso z jagnięciny. Czerwone wino, czosnek, musztarda i rozmaryn.
Składniki:
- ½ kg jagnięciny
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wina
- gałązka rozmarynu
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- ½ pęczka kolendry
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Obraną cebulę posiekać i wrzucić do czosnku.Zalać całość czerwonym winem i sokiem wyciśniętym z limonki.Dodać jeszcze rozmaryn, musztardę, posiekaną kolendrę oraz cukier.Na koniec dodać jeszcze oliwę.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki pod przykryciem na całą noc.Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki.Nadziewać je na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4