Masz dziś ochotę na pyszne wieprzowe szaszłyki? Przyrządź je według naszego przepisu. Przepis zawiera: mięso wieprzowe, czosnek, oliwę z oliwek, sos sojowy i sok z cytryny.
Składniki:
- ½ kg mięsa wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić po czym pokroić je na mniejsze kawałki.Do miseczki wlać oliwę z oliwek oraz olej.Wymieszać po czym wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną cebule.Dodać jeszcze sos sojowy oraz sok z cytryny.Wrzucić jeszcze rozmaryn oraz tymianek.Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty przełożyć mięso.Marynować co najmniej kilka godzin.Im dłużej mięso się marynuje tym lepiej.Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty i nabijać na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.Szaszłyki można również upiec w piekarniku.
Liczba porcji: 4