Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowy szaszłyk Waldka

Masz dziś ochotę na pyszne wieprzowe szaszłyki? Przyrządź je według naszego przepisu. Przepis zawiera: mięso wieprzowe, czosnek, oliwę z oliwek, sos sojowy i sok z cytryny.

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
 Szaszły wieprzowy wg przepisu waldka

 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić po czym pokroić je na mniejsze kawałki.
    Do miseczki wlać oliwę z oliwek oraz olej.
    Wymieszać po czym wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną cebule.
    Dodać jeszcze sos sojowy oraz sok z cytryny.
    Wrzucić jeszcze rozmaryn oraz tymianek.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty przełożyć mięso.
    Marynować co najmniej kilka godzin.
    Im dłużej mięso się marynuje tym lepiej.
    Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty i nabijać na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
    Szaszłyki można również upiec w piekarniku.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *