Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety mielone ze szpinakiem

Fajny pomysł na urozmaicenie nudnych kotletów mielonych, tym razem postanowiliśmy dodać do nich trochę szpinaku. Potrzebne składniki: mięso mielone, szpinak, jajka, czosnek, olej do smażenia.  
 

Składniki:

  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Szpinak wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą.
    Trzymać na ogniu, aż się rozmrozi i nadmiar wody odparuje.
    Wówczas przełożyć go do mięsa mielonego. 
    Następnie do mięsa wbić jajko i dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wsypać bułkę tartą i wlać łyżkę oleju.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Z powstałej masy formować Male kotleciki, które lekko spłaszczyć ręką.
    Kłaść na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na złoto. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *