Kolejna propozycja na pyszne, mocno świąteczne ciasto. Czyli nasz przepis na keks. Przepis zawiera: duża ilość bakalii, mąkę, mleko, jajka oraz rum do namoczenia bakalii.
Składniki:
- 10 dag rodzynek
- 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 5 dag suszonych moreli
- 5 dag suszonych daktyli
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 13 dag mąki pszennej
- 13 dag mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szkl rumu
Sposób wykonania:
-
Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta wrzucić wszystkie bakalie do miseczki i zalać je rumem, aby namokły.W między czasie do margaryny dodać cukier oraz cukier waniliowy.Razem utrzeć na puszystą masę.Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka na przemian z mlekiem.Gdy składniki się połączą wsypywać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.Następnie dodać dobrze odsączone bakalie.Na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę.Delikatne połączyć, aby piana nie osiadła.Gotowe ciasto przelać do formy.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 10