Szynka z goździkami, idealna na świąteczny stół. Do jej wykonania potrzebujesz: piwa imbirowego, konfitury morelowej oraz przypraw. Mocno soczysta i aromatyczna. Po prostu pycha!
Składniki:
- 1 kg szynki
- 250 g konfitury morelowej
- 30 całych goździków
- 2 l butelkowanego piwa imbirowego
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Sposób wykonania:
-
Przed przygotowaniem przepisu należy szynkę zalać wodą co najmniej dzień wcześniej.Następnego dnia szynkę odcedzić i delikatnie ponakrywać, aby przyprawy miały łatwiej dojść w głąb mięsa.Tak przygotowaną szynkę ponownie włożyć do garnka i zalać piwem.Dodać ziele angielskie, kilka goździków i pieprz.Uzupełnić wodą, aby szynka cała była przykryta płynem.Postawić garnek na małym ogniu i gotować około 3 godzin.W czasie gotowania uzupełniać odparowany płyn.Po tym czasie przełożyć szynkę do naczynia żaroodpornego, razem z płynem.Powbijać w nią resztę goździków.Wierzch posmarować jeszcze morelowa konfitura wymieszaną z imbirem.Wstawić szynkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.
Liczba porcji: 9