Mix kolorów i smaków. Pyszne i bardzo zdrowe zupy warzywne. Tym razem przepis na gęsty mocno zielony krem z brokułu. Przepis zawiera: brokuły, serek topiony, ziemniaki, cebule i czosnek.
Składniki:
- 500 g brokuła
- 1 cebula
- 100 g serka topionego kremowego
- 4 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 l wody
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrana cebule drobno posiekać.Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulą wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Razem przesmażyć po czym dodać brokuła podzielić na pojedyncze różyczki.Trzymać na średnim ogniu około 5 minut.Po tym czasie zalać całość 2 litrami wody.Wrzucić jeszcze obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas dodać serek topiony i gotować, az się rozpuści.Zdjąć garnek z ognia.Wyłowić kilka różyczek brokułu do dekoracji a resztę zmiksować na gładki krem.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostra papryką.Wrzucić odłożone wcześniej różyczki brokuła.
Liczba porcji: 4