Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszny gęsty krem kukurydziany. Do przygotowania przepisu potrzebujesz: kukurydzy z puszki, cebuli, mleka i śmietanki.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 1/2 łyżka oleju
- 1 1/2 łyżka mąki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 szkl mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
-
Obraną cebule bardzo drobno posiekać.Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem.Przesmażyć po czym dodać kukurydze odsączoną z zalewy (zalewę zachować).Pozostawić na ogniu około 3 minut.Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Następnie mleko wymieszać z zalewa z kukurydzy.Dodać mąkę, wymieszać i wlać do kukurydzy.Często mieszając gotować około 15 minut.Na koniec wlać jeszcze śmietankę i gotować ostatnie 5 minut.
Liczba porcji: 4