Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsty krem z kukurydzy

Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszny gęsty krem kukurydziany. Do przygotowania przepisu potrzebujesz: kukurydzy z puszki, cebuli, mleka i śmietanki.    
 

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • 1/2 łyżka oleju
  • 1 1/2 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szkl mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebule bardzo drobno posiekać.
    Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem.
    Przesmażyć po czym dodać kukurydze odsączoną z zalewy (zalewę zachować).
    Pozostawić na ogniu około 3 minut.
    Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 
    Następnie mleko wymieszać z zalewa z kukurydzy.
    Dodać mąkę, wymieszać i wlać do kukurydzy. 
    Często mieszając gotować około 15 minut.
    Na koniec wlać jeszcze śmietankę i gotować ostatnie 5 minut. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *