Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka glazurowane Renaty

Poznaj sekret przepysznych przepisów na potrawy z kurczaka. Dziś przepis na udka glazurowane Renaty. Do wykonania przepisu potrzebujesz: udek i pałek z kurczaka, brandy, sosu sojowego oraz miodu i imbiru. 
 

Składniki:

  • 5 udek i pałek z kurczaka
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki brandy
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać sos sojowy.
    Dodać do niego miód oraz ocet winny.
    Dokładnie wymieszać.
    Następnie dodać brandy oraz imbir.
    Na koniec wrzucić posiekaną cebule oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 4 godziny.
    Po tym czasie dodać do marynaty jeszcze łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
    Wymieszać i przełożyć całość do rękawa do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *