Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na pyszne domowe wypieki. Tym razem postawiliśmy na czekoladowe muffinki. Lista zakupów: czekolada, kakao, masło, jajka oraz mąka.
Składniki:
- ¾ szklanki mąki
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g masła
- 80 g gorzkiej czekolady
- ½ szklanki dobrego ciemnego kakao
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru
- szczypta soli
- ½ szklanki śmietany 12%
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wrzucić masło.Dodać do niego czekoladę połamaną na małe kawałki oraz śmietankę.Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się roztopią i połączą.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i wsypać kakao.Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.W między czasie jajka wbić do miseczki.Dodać do nich cukier oraz sól i dokładnie wymieszać.Wówczas nie przerywając składników dodać ostygniętą masę czekoladową.Na koniec dodawać jeszcze partiami mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia.Gotowe ciasto przelać do foremek muffinki.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 20-25 minut.
Liczba porcji: 9