Poznaj sekret przepysznych przepisów na znakomite żeberka. Tym razem mocno soczyste żeberka z grilla. Przepis zawiera: żeberka wieprzowe, ketchup, miód, czosnek oraz lubczyk.
Składniki:
- ½ kg żeberek
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki łagodnego ketchupu
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Podzielić na mniejsze porcje.Następnie do miseczki przelać olej, miód oraz ketchup.Dokładnie wymieszać.Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić jeszcze lubczyk i paprykę.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstała marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Im dłużej będą się marynować tym lepiej.Można je wstawić do lodówki nawet na całą noc.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron na złoto.
Liczba porcji: 4