Dla miłośników gęstych zup. Zbiór znakomitych przepisów. Ziemniaczany krem Poli. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: ziemniaków, cebuli, masła oraz aromatycznych przypraw.
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1,5 l bulionu
- po 1/4 łyżeczki: tymianku, majeranku, rozmarynu, gałki muszkatołowej
- ½ szkl śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Bulion wlać do garnka.Dodać do niego ziele angielskie oraz listki laurowe.Zagotować na małym ogniu.W między czasie obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę.Wrzucić je do gotującego się bulionu.Trzymać na ogniu około 30 minut.W między czasie obrać cebulę i posiekać.Wrzucić ją na patelnie z rozgrzanym masłem i zeszklić ją.Wrzucić ja do garnka pod koniec gotowania.Trzymać jeszcze chwilę na ogniu.Dodać zioła do smaku oraz sól i pieprz.Zdjąć garnek z ognia i zmiksować całość na gładki krem.Zaprawić go śmietaną
Liczba porcji: 6