Pyszna rodzynkowa babka nie tylko na Wielkanoc. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: rodzynek, masła, mąki pszennej i ziemniaczanej i jajek.
Składniki:
- 10 dag rodzynek
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
-
Do miękkiego masła wsypać cukier.Razem utrzeć na puszystą masę.Gdy składniki się połączą wbić jajka.Ponownie wymieszać.Następnie wsypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną z dodatkiem proszku do pieczenia.Na sam koniec dodać jeszcze rodzynki, sparzone wrzątkiem.Ciasto przemieszać delikatnie.Gotowe przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.
Liczba porcji: 10