Dziś przepis na domowy przecier pomidorowy. Bez chemii i konserwantów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosów, zup czy makaronów. Do jego wykonania potrzebujesz: pomidorów, oliwy z oliwek, odrobiny cukru oraz soli.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- łyżeczka oliwy
Sposób wykonania:
-
Pomidory sparzyć wrzątkiem, wtedy łatwiej obiorą się ze skórki.Następnie pokroić je w kostkę i wrzucić do garnka.Podlać odrobiną oliwy i dusić do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać i powstanie gęsty sos.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na jednolity krem.Ponownie postawić garnek na ogniu i dusić około 1,5 godziny.Po tym czasie doprawić do smaku solą orz cukrem.Pozostawić jeszcze przez kilka minut na ogniu.Na koniec przełożyć przecier do wyparzonych słoików.Szczelnie zakręcić, przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Liczba porcji: 5