Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drobiowe szaszłyki Marty

Poszukujesz nowych przepisów na potrawy z drobiu? Idealnie trafiłeś. Dziś przepis na drobiowe szaszłyki Marty. Do ich wykonania potrzebujesz: piersi z kurczaka, musztardy, miodu, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić je w dużą kostkę.
    Do miseczki wlać miód.
    Dodać do niego musztardę oraz oliwę z oliwek.
    Dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany.
    Dodać jeszcze tymianek, słodką paprykę, chilii, sól i pieprz.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Do powstałej marynaty przełożyć mięso.
    Wstawić od lodówki na co najmniej 3 godziny.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odsączyć  z nadmiaru marynaty.
    Nabijać go na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
    Szaszłyki można również upiec w piekarniku.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *