Składniki:
Ciasto:
- 1,25 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajka i 1 żółtko
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 dag roztopionej margaryny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować i wylać na brytfankę.
Masa serowa:
- 1 kg tłustego sera(2xzmielić)
- 2 cukry waniliowe
- 1/2 szkl oliwy
- 2 jajka i 4 żółtka
- 1 szkl cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szkl mleka
Sposób przyrządzenia:
Wszystko razem dobrze i długo miksować.Wylać masę na ciasto i piec około 1 godz. Gdy ciasto będzie upieczone wyłożyć na sernik pianę ubitą z 5 białek i 5 łyżek cukru.Piec jeszcze ok. 10 min
Wiórki:
- 2 łyżki masła roślinnego
- 2 łyżki cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
Sposób przyrządzenia:
Skłdniki wiórków podsmażyć na rumiany kolor. Wyłożyć je na pianę i chwilę można zapiec. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka
4 comments for “Pyszny sernik*”