Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowane dzwonka łososia

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów na grillowane ryby. Tym razem na ruszt poszły dzwonka z łososia. Pozostałe składniki przepisu: oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek i rozmaryn.  
 

Składniki:

  • 4 dzwonka z łososia
  • ½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • sól czosnkowa
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczoną rybę odstawić na chwilę na bok.
    W między czasie do miseczki wlać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej sok wyciśnięty z cytryny.
    Przemieszać po czym dodać igiełki rozmarynu oraz posiekany koperek i natkę pietruszki.
    Następnie wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć dzwonka z łososia.
    Wstawić je do lodówki na około 1 godzinę.
    Po tym czasie wyjąć łososia z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron na zloty kolor.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *