Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów na grillowane ryby. Tym razem na ruszt poszły dzwonka z łososia. Pozostałe składniki przepisu: oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek i rozmaryn.
Składniki:
- 4 dzwonka z łososia
- ½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 2 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- sól czosnkowa
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Oczyszczoną rybę odstawić na chwilę na bok.W między czasie do miseczki wlać oliwę z oliwek.Dodać do niej sok wyciśnięty z cytryny.Przemieszać po czym dodać igiełki rozmarynu oraz posiekany koperek i natkę pietruszki.Następnie wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć dzwonka z łososia.Wstawić je do lodówki na około 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć łososia z lodówki i odsączyć z nadmiaru marynaty.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron na zloty kolor.
Liczba porcji: 4