Fantastyczny przepis na smażone krewetki. Są bardzo chrupkie i aromatyczne. Do przygotowania naszych krewetek będziesz potrzebował: królewskich krewetek, czosnku, masła, soku z cytryny i białego wina.
Składniki:
- 350 g krewetek królewskich
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 80 ml białego wina
- 1/4 cytryny
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Krewetki dokładnie oczyścić, jeśli zakupiliśmy te w pancerzykach.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę.Wówczas wrzucić na nią krewetki,Smażyć je około 3 minut.Po tym czasie dodać czosnek i razem chwilę smażyć.Następnie zalać całość białym winem.Trzymać na małym ogniu, aż wino odpruje.Dodać jeszcze łyżkę masła.Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem skropić krewetki jeszcze sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4