Pychotka.pl gorąco poleca sprawdzone przepisy na znakomitości z grilla. Dziś przepis na aromatyczne i soczyste udka z kurczaka. Do wykonania tego przepisu oprócz udek potrzebujesz: sosu tabasco, octu winnego, imbiru, czosnku i soku z cytryny.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1/5 szklanki soku z cytryny
- łyżeczka sosu tabasco
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki.Dodać do niego sok z cytryny, sos tabasco oraz sos sojowy.Całość dokładnie wymieszać.Dodać jeszcze oliwę z oliwek, ocet winny i starty imbir.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć udka z kurczaka.Wstawić je do lodówki na kilka godzin.Im dłużej mięso się będzie marynować tym lepiej,.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 5