Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsty krem z cukinii

I kolejny fantastyczny przepis na przygotowanie czegoś z cukinii. Tym razem postanowiliśmy przygotować z niej gęsty krem. Pozostałe składniki potrawy: ziemniak, bulion warzywny, jogurt, czosnek i cebula. 
 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 ziemniak
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej mięty 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 3 czubate jogurtu greckiego
  • grzanki 
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cukinię dokładnie umyć po czym nie obierając jej pokroić w kostkę.
    Ziemniaki obrać , również pokroić w kostkę.
    Natomiast cebulę i czosnek obrać, posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.
    Lekko przesmażyć po czym wrzucić warzywa i razem trzymać na ogniu około 5 minut. 
    Po tym czasie zalać całość bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Pod koniec gotowania dodać jeszcze listki mięty.
    Następnie zagęścić całość mąką wymieszaną z odrobiną wody. 
    Dokładnie wymieszać i zestawić garnek z ognia.
    Całość zmiksować na gładki krem.
    Zaprawić go jeszcze jogurtem naturalnym. 
    Doprawić do smaku solą ora pieprzem.
    Przed podaniem posypać krem grzankami.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *