Znakomity przepis na pyszną zapiekankę. Dziś postanowiliśmy przygotować ją z bakłażana, cukinii, pasty pomidorowej i sera mozzarella.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pasty pomidorowej
- 2 kule mozzarelli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- garść świeżej bazylii
- 50 g parmezanu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebule i czosnek posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą.Razem przesmażyć po czym dodać pastę pomidorową.Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 15 minut.Wówczas doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz octem balsamicznym.Natomiast umytego bakłażana pokroić w plastry.Z cukinia postąpić tam samo, umyć i pokroić.Następnie mozzarellę również pokroić na plastry.W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą układamy na przemian warstwy cukinii, bakłażana, pasty pomidorowej i mozzarelii.Na wierzchu powinna znaleźć się pasta pomidorowa.Posypać jeszcze startym parmezanem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut.
Liczba porcji: 6