Przedstawiamy wiele ciekawych i pysznych przepisów na potrawy z kurczaka. Dziś przepis na pieczona pierś. Do jej wykonania potrzebujesz: oliwy z oliwek, miodu, tymianku i rozmarynu.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- pieprz ziołowy
- pieprz cytrynowy
- papryka słodka w proszku
- tymianek
- rozmaryn
- sól
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki wlać oliwę z oliwek oraz miód.Razem dokładnie wymieszać.Wówczas dodać do smaku pieprz ziołowy o cytrynowy.Dodać jeszcze tymianek, rozmaryn i paprykę z proszku.Ponownie wymieszać.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i ułożyć na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut.
Liczba porcji: 4