Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników gęstych zup. Tym razem ziemniaczany krem. Potrzebne składniki do jego przyrządzenia: ziemniaki, bulion z kurczaka, seler, por i przyprawy.
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 2 litry bulionu z kurczaka
- 1 marchew
- 1/4 dużego selera
- pół pora
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
- sól
Sposób wykonania:
-
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.Następnie obrać marchewkę, pokroić i dodać do ziemniaków.Selera i pora również obrać, pokroić i dodać do reszty składników.Natomiast obrana cebulę posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.Zeszklić ją po czym dodać do pozostałych warzyw.Zalać całość bulionem.Dodać pieprz i sól do smaku.Zagotować i trzymać na małym ogniu do miękkości wszystkich skalników.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Całość zmiksować na jednolity krem.Zaprawić go śmietaną i jeszcze raz zagotować.
Liczba porcji: 4